Рыбны дзень у Магiлёве
Традыцыйная зiмовая забава — гатаванне юшкi ў марозным лесе
У Магiлёўскiм гарадскiм конкурсе на прыгатаванне юшкi бралi ўдзел 12 камандаў з прадпрыемстваў i навучальных устаноў. Аматары юшкi расклалi агонь на вялiкай заснежанай паляне ў Пячэрскiм лесапарку.
Каманда "Вадалей" гарводаканала разгарнулася шырока. Тут зварылi аж 100 лiтраў смачнай юшкi — каб усiм хапiла. Загадзя для гэтага заўзятыя рыбакi прадпрыемства налавiлi 20 кiлаграмаў рыбы: шчупакоў, карасёў, лiняў, яршоў.
У Магiлёўскiм гарадскiм конкурсе на прыгатаванне юшкi бралi ўдзел 12 камандаў з прадпрыемстваў i навучальных устаноў. Аматары юшкi расклалi агонь на вялiкай заснежанай паляне ў Пячэрскiм лесапарку.
Каманда "Вадалей" гарводаканала разгарнулася шырока. Тут зварылi аж 100 лiтраў смачнай юшкi — каб усiм хапiла. Загадзя для гэтага заўзятыя рыбакi прадпрыемства налавiлi 20 кiлаграмаў рыбы: шчупакоў, карасёў, лiняў, яршоў.
У Магiлёўскiм гарадскiм конкурсе на прыгатаванне юшкi бралi ўдзел 12 камандаў з прадпрыемстваў i навучальных устаноў. Аматары юшкi расклалi агонь на вялiкай заснежанай паляне ў Пячэрскiм лесапарку.
Каманда "Вадалей" гарводаканала разгарнулася шырока. Тут зварылi аж 100 лiтраў смачнай юшкi — каб усiм хапiла. Загадзя для гэтага заўзятыя рыбакi прадпрыемства налавiлi 20 кiлаграмаў рыбы: шчупакоў, карасёў, лiняў, яршоў.
У Магiлёўскiм гарадскiм конкурсе на прыгатаванне юшкi бралi ўдзел 12 камандаў з прадпрыемстваў i навучальных устаноў. Аматары юшкi расклалi агонь на вялiкай заснежанай паляне ў Пячэрскiм лесапарку. Каманда "Вадалей" гарводаканала разгарнулася шырока. Тут зварылi аж 100 лiтраў смачнай юшкi — каб усiм хапiла. Загадзя для гэтага заўзятыя рыбакi прадпрыемства налавiлi 20 кiлаграмаў рыбы: шчупакоў, карасёў, лiняў, яршоў.разгарнулася шырока. Тут зварылi аж 100 лiтраў смачнай юшкi — каб усiм хапiла. Загадзя для гэтага заўзятыя рыбакi прадпрыемства налавiлi 20 кiлаграмаў рыбы: шчупакоў, карасёў, лiняў, яршоў.Лiдар каманды Аляксандр Усачоў — iнжынер-электрамеханiк па асноўнай прафесii, але рыбачыць i гатуе юшку ўжо тры дзясяткi гадоў. Сваё хобi ён лiчыць цалкам аздараўленчым: свежае паветра, прырода, натуральны прадукт.
— Была б толькi рыба, ды яшчэ жаданне гатаваць, i ад юшкi за вушы не адцягнеш, — усмiхаўся кухар.
Усе каманды, якiя гатавалi юшку ў Магiлёве, прытрымлiвалiся базавага рэцэпта: рыба, бульба, цыбуля, морква, спецыi. Аднак у кожнага — свой асаблiвы сакрэт самай смачнай юшкi.
— Трэба абавязкова дадаваць крышку гарэлкi: без яе атрымаецца не юшка, а рыбны суп, — падзялiлiся ў "Вадалеi". — А напрыканцы гатавання трэба ў юшку апусцiць бярозавы кол, якi надасць канчатковы насычаны смак.
У камандзе таварыства ратавання на водах упэўненыя, што юшцы пойдзе на карысць адзiн антонаўскi яблык, менавiта кiслы. Юшку ў гэтай камандзе гатаваў выратавальнiк Пячэрскай станцыi: пакуль узiмку не купаюцца, ёсць час для любiмага хобi.
упэўненыя, што юшцы пойдзе на карысць адзiн антонаўскi яблык, менавiта кiслы. Юшку ў гэтай камандзе гатаваў выратавальнiк Пячэрскай станцыi: пакуль узiмку не купаюцца, ёсць час для любiмага хобi.е хоча кляваць, — ахвотна тлумачыў усiм цiкаўным людзям Сяргей Салаўёў.
— Сакрэт нашай юшкi — у цудоўнай ка мандзе, — сказала намеснiк дырэктара школы Iрына Каравацкая. — Акрамя рыбы, агароднiны i прыпраў, у нас будзе яшчэ крышку ўдачы, любовi i цеплынi.
Каманда "Кацялок" магiлёўскага завода "Строммашына" заявiла, што можа гатаваць юшку нават з сякеры!
заявiла, што можа гатаваць юшку нават з сякеры!— Так, бярыце сякеру, калiце дровы, раскладайце агонь i ў кацялку гатуйце ваду, — ахвотна iнструктаваў хлопец у беларускiм народным строi, ды яму падтаквалi дзяўчаты ў андараках. — У ваду пакладзiце сякеру... Можа каму будзе дастаткова i сякеры, але я аддаў бы перавагу не такому аскетычнаму варыянту i дадаў бы рыбы ды агароднiны!
Школа алiмпiйскага рэзерву "Багiма" рабiла ў юшцы нацiск на свежую зелянiну, спецаўтапрадпрыемства гатавала юшку на чырвонай рыбе, аддзел адукацыi Кастрычнiцкага раёна накрыў багаты беларускi стол, гарадскi цэнтр культуры i вольнага часу часова адкрыў карчму "Чорныя камянi".
— Для добрай юшкi павiнен быць добры настрой, — выказаў агульнае меркаванне Леанiд Анiшчанка з каманды спецаўтапрадпрыемства. — Iначай юшка не будзе смачная, хоць ты туды кавалак золата пакладзi.
Каманды частавалi юшкай аўтарытэтнае журы i ўражвалi песнямi, танцамi i анекдотамi. У вынiку пераможцам конкурсу другi год запар прызнана каманда "Вадалей". Вялiкае задавальненне атрымала публiка: людзi, ужо стомленыя ад святочных застолляў i прагляду тэлепраграм на канапах, вольна весялiлiся на лясной паляне, пакуль не скончылася ў кацялках смачная зiмовая юшка.
Iлона Iванова.
Фота Iрыны Савосiнай.