Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі

Источник материала:  
Чарговае цікавае, крэатыўнае і смачнае мерапрыемства падрыхтавалі напярэдадні прафесійнага свята работнікі раённай сеткі бібліятэк. На самым парозе банкетнай залы раённага Цэнтра культуры ўдзельнікаў і гасцей сустракаў апетытны пах прывабных страў. “Літаратурнае меню для бібліятэчных гурманаў” – пад такой назвай ладзіўся раённы конкурс, прымеркаваны да Дня бібліятэк.
Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Сапраўды, і з кніг мастацкай літаратуры, і са шматлікіх перыядычных выданняў, што шырока прадстаўлены ў бібліятэках горада і раёна, можна даведацца пра рэцэпты як старажытных, так і сучасных страў, кулінарныя сакрэты майстроў кухні, асаблівасці прыгатавання нацыянальных дэлікатэсаў. І калі праз інтэрнэт можна толькі даведацца пра рэцэпт нейкай ежы, то на мерапрыемствах у бібліятэках яе можна пакаштаваць.


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі

 

Праца сучаснага работніка бібліятэкі даўна выйшла за межы традыцыйнага ўспрыймання гэтай прафесіі, як спакойнага сядзення паміж кніжных паліц і пачытвання навінак літаратуры ў чаканні чарговага кнігалюба. Сёння гэтыя ўстановы культуры ператварыліся ў інфармацыйна-прававыя цэнтры, культурна-забаўляльныя пляцоўкі, своеасаблівыя пункты піяру твораў мастацтва. А бібліятэкару неабходна валодаць асновамі інфарматыкі, псіхалогіі, культуралогіі і тэатральнага мастацтва. Усім гэтым патрабаванням часу стараюцца адпавядаць смаргонскія бібліятэкары - “лоцманы” ў акеяне выдавецкай прадукцыі, як іх назвала начальнік аддзела культуры райвыканкама Таццяна Ражэва. Вітаючы прысутных, Таццяна Мар’янаўна прызналася, што ў бібліятэку яна прыйшла раней, чым у школу і за ўсё сваё жыццё, прычым доўгі час кіруючы мясцовай культурай, так да аснавання і не вывучыла падводную частку айсберга пад назвай бібліятэчная справа, настолькі гэта справа шматгранная і глыбокая.


Свята кніжных работнікаў ператварылася далей у свята страўніка. Нездарма прадэкламавала Таццяна Ражэва грыбаедаўскія радкі з маналогу Фамусава:


Куда как чуден создан свет!

Пофилософствуй, ум вскружится;

То бережешься, то обед:

Ешь три часа, а в три дни не сварится!

Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Варта было вядучым імпрэзы Наталлі Самахвастоўскай і Дзіяне Шуневіч зачытаць жартаўлівы загад па аддзелу культуры аб патрабаваннях адпачываць і весяліцца, як пачалося! Работнікі раённай дзіцячай бібліятэкі праінсцэніравалі байку Івана Крылова “Дзям’янава юшка” і пачаставалі ўласна прыгатаванай рыбнай стравай. Валянціна Жураўлёва з Вішнева прывезла печыва “Арэшкі ад мясцовай вавёркі”, якія без ізумрудаў як у пушкінскай казачнай вавёркі, затое дужа смачныя. Пад лыжачкай засмактала, калі, працытаваўшы апетытны эпізод з паэмы Ніла Гілевіча “Родныя дзеці”, Ірына Івашкевіч вынесла парася па-беларуску войстамскага прыгатавання. Гэты ж твор стаў падставай для конкурснага выступлення Алены Налівайка з бібліятэкі №1, толькі замест парася ў яе быў прыгожы муляж.


Меню па матывах дзіцячых казак і рэцэпт кашы з тапара прапанавалі Марыя Масевіч і Алена Дзембіцкая з гарадской дзіцячай бібліятэкі. Песню рускай кухні – пяльмені – прыгатавалі прадстаўнікі каманды бібліятэкараў з Крэва-Ракаўцаў, праілюстраваўшы ежу вытрымкай з твора Васіля Фёдарава “Жаніцьба Дон Жуана”. А вось выступленне дзвюх Ірын з бібліятэкі №3 Вісьцяж і Краўчанкі стала сапраўднай рамантычнай песняй у гонар цудоўнага напоя – віна. Культуры ўжывання гэтага слабаалкагольнага напітка вучылі многія аўтары, ад Амар Хайяма да Рэмарка і Мюссо, цытаты з твораў якіх і ўпрыгожылі конкурсную праграму.


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі

Як сеялі абаранкі расказаў некалі іван Муравейка, а Ганна Рогач прачытала ўрывак з твора і пачаставала смаргонскімі абаранкамі. Да твораў замежнай літаратуры звярнулася Галіна Аўгусціновіч з Лешчаняцкай сельскай бібліятэкі і прыгатавала вогненную качку а ля Рэкс Стаўт, папулярызуючы такім чынам творчасць амерыканскага пісьменніка дэтэктыўнага жанру. 


Ірына Кузьмук, якая працуе ў бібліятэцы мікрараёна Карані, абрала мясцовыя кулінарныя рарытэты і, звярнуўшыся да кнігі графа Канстанціна Тышкевіча “Вілія і яе берагі”, прадставіла на густ гурманаў фаршыраванага шчупака, тварожныя піражкі і любоўнае зелле чароўнае. Завяршальным акордам, з багатым сталом прысмак стала выступленне Ірыны Навашынскай з Кушлянаў, якія заўжды славіліся літаратарамі і гасціннасцю местачкоўцаў.

Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі

Журы складана было вызначыць лепшых, бо ўсе стараліся на славу. Як запэўніла дырэктар раённай бібліятэкі Зоя Дурэйка, усе ўдзельнікі будуць заахвочаны прэміяй. А самыя руплівыя і крэытыўныя атрымалі дыпломы і каштоўныя падарункі. Першае месца аднагалосна прысуджана гарадской дзіцячай бібліятэцы за выдатнае літаратурна-кулінарнае меню ў кафэ “Казка”. Другое месца ў бібліятэкі №3, трэцяе – у бібліятэкі №2. Заахвочвальныя сувеніра атрымалі выступоўцы з раённай бібліятэкі і Кушлянаў.

 

Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі


Да Дня бібліятэк кніжныя лоцманы сталі кулінарамі

 

Ала КЛЕМЯНОК.

Фота аўтара.


←Гражданин России подозревается в хищении из банкомата в Минске более 146 тысяч рублей

Лента Новостей ТОП-Новости Беларуси
Яндекс.Метрика