«Бульбу на драники терли сами». Как популярный в Витебске паб готовит обеды медикам
Витебский арт-паб «Торвальд» 9 апреля начал сбор денег, чтобы готовить у себя обеды для медиков, которые борются с эпидемией коронавируса. Горожане быстро «скинулись» — и уже 11 апреля первые обеды отправили в областную «инфекционку». Кто, как и почему готовил медработникам горячую домашнюю еду — в репортаже TUT.BY.
Работники арт-паба «Торвальд» прикинули, что у них есть все необходимое, чтобы готовить вкусную домашнюю еду для врачей: помещение, оборудование, дружная команда. Не хватает лишь денег. Тогда объявили краудфандинг-кампанию.
«Почти 5 лет мы были главным местом сбора молодежи, городских активистов и просто добрых людей. Ежегодно на нашей площадке проходило более 300 мероприятий: концертов, презентаций, кинопоказов, интеллектуальных игр, встреч, мастер-классов, благотворительных ярмарок. Но сейчас Витебск находится в тяжелой ситуации из-за большого количества больных и потенциально больных COVID-19. И мы хотим помочь медикам нашего города. С помощью ваших средств мы сможем покрыть расходы и каждый день обеспечивать медицинских работников теплым полноценным питанием», — так «Торвальд» объяснил свою идею благотворителям.

Работники «Торвальд» решили делать для медиков то, что они лучше всего умеют, — кормить.
— Вырашылі гатаваць смачныя хатнія абеды. Тым больш што зараз рэстараны і кавярні практычна не маюць наведнікаў, — объясняет владелец арт-паба Виталь Бровко.
За два дня удалось собрать более 2 тысяч рублей из заявленных 11,5 тысячи.
— Мы вельмі ўдзячныя ўсім людзям, якія адгукнуліся. Збор пачаўся досыць актыўна. Людзі зразумелі важнаць таго, што мы робім. Сума, якую мы закладаем у кошт абедаў, не ўтрымлівае ніякага прыбытку для «Торвальда» ці для майго заробку, — уверяет предприниматель.

По словам Бровко, медучреждениям сейчас помогает не только «Торвальд», а многие частные структуры:
— Пандэмія каранавірусу стала поўнай нечаканасцю для ўсяго нашага грамадства. На жаль, і для ўладных структур таксама. Таму людзі пачалі самаарганізоўвацца, і ў Віцебску, у прыватнасці, узнікла бізнэс-супольнасць «Мы разам». У яе ўваходзяць як прадстаўнікі буйнога бізнэсу, так і больш дробнага. «Торвальд» таксама адразу ж далучыўся да гэтай супольнасці. Яна дапамагае медыцынскім установам: і грашыма, і забеспячэннем сродкамі індывідуальнай аховы, і пошукам аналагаў апаратаў штучнай вентыляцыі лёгкіх — кіслародных канцэнтратараў. Каардынуе гэту працу дырэктар «Асацыяцыі наймальнікаў і прадпрымальнікаў Віцебскай вобласці» Уладзімір Лук’янаў.
В субботу, 11 апреля, работники «Торвальда» приготовили 36 комплексных обедов для работников областной клинической инфекционной больницы. Готовкой занимались трое — два повара и бармен.
Виталь Бровко также помогал: покупал на рынке продукты, а потом доставил обеды в больницу.


Готовить обеды начали в 7 часов утра.
— Калі ўлічыць, што звычайна ў нас змена пачынаецца, а 12-й дня, то гэта для нас рана. Аднак гэта нішто ў параўнанні з тым, з якімі цяжкасцямі зараз сутыкаюцца медыкі. Яны на вастрыні змагання з вірусам.
Меню в первый день составили такое:
— Сёння на абед для медработнікаў - курыны супчык. Па класіцы. Як кажуць, курыны суп — амаль як лекі. На другое — дранікі з мачанкай. Дранікі - самыя сапраўдныя, не з нейкіх паўфабрыкатаў, а гарачыя, свежыя — толькі з патэльні. Самі і дралі бульбу. Мачанка — традыцыйная беларуская страва, якая сілкавала многія пакаленні беларусаў. Спадзяюся, надасць энэргіі яна і нашым медыкам. І яшчэ вітамінная салатка са свежай гародніны. А на дэсэрт — кожнаму па вялікім апельсіне. Каб і павесяліць медыкаў гэтым сімвалам сонца, і вітамінізіраваць.


— Як доўга плануеце гатаваць гарачае харчаванне для медсупрацоўнікаў?
— Пакуль што мы абвесцілі збор 11,5 тысячы рублёў - з разліку, што гэтага хопіць на два тыдні бесперапыннай дастаўкі ежы.
Виталь Бровко говорит, что нынешние времена — очень непростые и для сферы общественного питания, и для развлекательного бизнеса. Он предложил своим сотрудникам выбор: или уходить на самоизоляцию, или ходить на работу, но соблюдать все эпидемиологические меры.

— У нашым штаце — 25 чалавек. Аднак зараз істотна парэзаны рэжым працы: раней мы працавалі ў дзе змены, а зараз і адной не атрымліваецца, бо па рашэнні гарвыканкама ўсе кропкі грамадскага харчавання ў горадзе працуюць да 19.00. А да эпідэміі «Торвальд» быў адчынены да 4.00. Таму большая частка супрацоўнікаў аказалася на самаізаляцыі па ўласным жаданні альбо на вымушаным каранціне, бо няма патрэбы ў такой колькасці работнікаў. А ў начных ахоўніках зараз увогуле няма неабходнасці.

Предприниматель говорит, что каждый день стоит перед непростым выбором:
— На мне ляжыць вялікая маральная адказнасць за супрацоўнікаў. Я ўвесь час перад дылемай: а ці не стаўлю я іхняе здароўе пад пагрозу? Можа, трэба прыняць валявое рашэнне і перайсці на карантын? Таму імкнуся рабіць так, каб на змену прыходзілі зараз толькі тыя, хто фізічна неабходны. Аднак застацца ўбаку ад таго, што зараз адбываецца ў Віцебску, і не дапамагчы медыкам, «Торвальд» проста не мог.
Следить за проектом и отчетностью можно будет по хештегу #віцебскдлямедыкаў в социальных сетях арт-паба: здесь, здесь и здесь. Дополнительная информация: +375 29 712−11−11 (Виталь, владелец арт-паба).
Читайте также

«Реанимация сыта и счастлива». Репортаж из ресторана, который закрылся и бесплатно готовит обеды «инфекционке»

Использование материала в полном объеме разрешено только медиаресурсам, заключившим с TUT.BY партнерское соглашение. За информацией обращайтесь на nn@tutby.com