Мнение: Студентам пора перестать быть прагматиками

17.11.2009 17:58 — Новости Общества
Студенчество для многих бывших студентов - самая яркая и светлая пора, полная приятных воспоминаний. Своими впечатлениями о веселых временах некоторые знаменитости поделились со слушателями в эфире Радио TUT.BY.

Денис Курьян: Студенчества у меня не было

Как часто и с каким чувством вы вспоминаете свои студенческие годы?Мнение: Студентам пора перестать быть прагматиками

Студенческие годы вспоминаю с чувством сожаления. Несмотря на то что четвертый и пятый курс я оканчивал на очном отделении, я уже практически не посещал занятия: у меня единственного из моего учебного заведения было свободное посещение - это была такая приятная привилегия, которой я старался не злоупотреблять. Поэтому времени на лекции, а тем более на праздники, у меня не было - все это время я работал. Поскольку у меня не было такого, о чем сейчас многие вспоминают, я об этом сожалею. Это тоже самое, как ребенок, у которого не было детства. Детство у меня было, а студенчества - уже нет.

Поддерживаете ли вы связь с кем-то из своих бывших одногруппников? Общаетесь с ними?

Один раз за три года встретились с группой. Пару человек стали моими хорошими друзьями, мы с ними общаемся, помогаем друг другу в каких-то делах. Но не более того.

Была ли у вас проблема с распределением?

Проблем с распределением у меня не было - я официально распределен в Белтелерадиокомпанию.

Если бы у вас была возможность что-то поменять, уделяли бы вы больше внимания студенческой жизни?

Очень много знаний как школьных, так и вузовских, даются нам только ради того, чтобы дать их - просто для галочки. А мы себе, соответственно, ставим галочку, что их взяли. Хотелось бы, чтобы высшая школа была более адаптирована к будущим работам, на которых студенты работают, согласно тому же распределению.

Что бы вы пожелали студентам, которые отмечают свой праздник?

Я бы пожелал, чтобы студенты знали, ради чего им эта учеба нужна, как они используют ее результаты в будущем, чтобы они это предвидели и уже в годы студенчества ставили себе осмысленные цели.

Лидия Ермошина: Нынешние студенты живут скучно

Часто ли вы вспоминаете студенческие годы?

Очень часто - я считаю их лучшей порой своей жизни. Все, что связано со студенческими годами, я вспоминаю с удовольствием.

Какие самые яркие события были у вас в это время? Что вспоминать приятнее всего?
Лидия Ермошина. Фото: belapan.com

Я не могу сказать о каком-то конкретном случае. Мне очень повезло с курсом, было очень интересно учиться. Я и сейчас поддерживаю отношения с некоторыми сокурсниками. К сожалению, развал Советского Союза и разделение людей по имущественному признаку, нанесло слишком большой ущерб прежним, старым связям, в том числе и студенческим. Но что касается пяти студенческих лет - они были прекрасными.

Больше вспоминаете учебу или саму студенческую жизнь в общежитии?

Студенческая жизнь, общежитие вспоминается особо. Я никогда не делала культ из учебы, хотя была отличницей. Поэтому я вспоминаю все в комплексе: настолько все гармонично складывалось, что мне трудно отделить одно от другого.

На ваш взгляд, отличаются ли современные студенты от тех, которые были в ваше время?

Я жалею современных студентов - мне кажется, они живут очень скучно. Мы могли сэкономить и сходить в ресторан или съездить на каникулы и в выходные в Москву или Питер. К сожалению, теперешние студенты не могут себе этого позволить, если только им хорошо не помогают мама и папа. И потом, они очень мало дружат, на мой взгляд. У них нет того единения, нет слияния, почти семейного, которое было в наше время.

Что вы можете посоветовать студентам в их праздник?

Я бы посоветовала им быть не такими прагматиками. Нужно помнить, что студенческая пора - это то, что не вернется никогда, та река, в которую они никогда не войдут второй раз. Поэтому если они посвятят эти пять лет непрерывному росту знаний и совершенно не будут уделять внимания своей иной жизни - личной, общественной, социальной, развитию личного опыта, помимо учебного, то они потеряют эти годы.

Уладзімір Арлоў: Студэнтам магу параіць толькі адно - святкаваць Дзень студэнта без асаблівага фанатызму

З якім пачуццём вы ўспамінаеце сваё студэнцтва? Якім яно было?
Уладзімір Арлоў ля помніка Еўфрасінні Полацкай у Полацку. Фота К.Лашкевіча, TUT.BY

Безумоўна, для любога студэнта гады навучання - самая лепшая пара ў жыцці, таму я іх успамінаю з настальгіяй. Маё студэнцтва прыпала на пачатак 70-х гадоў, калі я быў студэнтам гістарычнага факультэта БДУ. Я не быў шэраговым студэнтам: мы займаліся самвыдатам, удзельнічалі ў самвыдатаўскім альманаху “Блакітны ліхтар”, які выдавалі мае сябры з Наваполацкага палітэхнічнага інтстытута. А потым у сябе на гістарычным факультэце мы стварылі альманах “Мілавіца” - па народнай назве зоркі Венеры. Паколькі мы не проста складалі нейкія вершыкі пра птушачак і рамонкі, а як студэнты-гісторыкі задумваліся над некаторымі больш сур’ёзнымі праблемамі, нам давалося пазнаёміцца з літаратуразнаўцамі ў “цывільным”, якія падказвалі, пра што можна пісаць, а што лепш не кранаць.

Апроч таго, я са сваімі сябрамі стварыў на гістарычным факультэце клуб аматараў піва - нефармальную арганізацыю, якая дзейнічала ў глыбокім падполлі. Аднойчы нашае паседжанне было адсочана, і былі вельмі суровыя разборкі, нас збіраліся высяляць з інтэрнату, а асабліва радыкальныя актывісты ставілі пытанне, што нас трэба выключаць.

Са студэнцкімі гадамі звязаныя ўспаміны пра паездкі ў будаўнічыя атрады. Я быў у будатрадзе ў Казахстане і Сібіры, а потым свае ўспаміны я ўзгадваў у літаратурных творах. Калі некаму захочацца больш даведацца пра тое, якімі былі студэнты ў 70-х гадах, той можа пачытаць маю кніжку “Ордэн белай мышы”.

Ці падтрымліваеце вы зараз сувязь са сваімі аднагрупнікамі?

Безумоўна, з кімсьці такія нітачкі захаваліся. На жаль, мой самы лепшы сябар Генадзь Кулажанка не вярнуўся з Аўганістану, яшчэ адзін сябар, вядомы археолаг Валерый Шаблюк трагічна загінуў. Гэта людзі, якія былі маімі сапраўднымі сябрамі. З кімсьці выпадкова сустракаемся.

Ці былі ў вас праблемы з размеркаваннем?

Безумоўна, пытанне з размеркаваннем і ў тыя часы, як і зараз, выклікалі хваляванні, магчыма, розныя махінацыі. Пра нашае размеркаванне я нічога адметнага ўспомніць не магу. У меня так склаліся сямейныя абставіны, што я ўладкаваўся на працу ў свой родны Полацак.

Узгадаў яшчэ адметны момант са студэнцкіх гадоў. У мяне мог быць чырвоны дыплом, але з-за тройкі па навуковым камунізме я яго не атрымаў. Наш прафесар, выслухаўшы мой адказ, раптам пачаў мне выводзіць у залікоўцы “здавальняюча”, кажучы пры гэтым, што ставіць тройку за тое, “што я ва ўсё гэта не веру”. Цікава, ці верыў сам прафесар ва ўсё тое, што выкладаў?

Чым адрозніваюцца сучасныя студэнты ад тых, што былі ў вашыя гады?

Сучасныя студэнты адрозніваюцца ад тых, якімі былі мы, тым, што яны жывуць і вучацца ў незалежнай рэспубліцы. І няхай Беларусь не зусім такая, пра якую хтосьці марыў на пачатку 90-х, але яна ёсць, і ў нашых сілах у ХХІ стагоддзі наблізіць яе да нашых мараў. І галоўную ролю ў гэтым будуць адыгрываць цяперашнія студэнты, сярод якіх, можа быць, ёсць і будучы прэзідэнт.

А студэнтам магу параіць толькі адно - святкаваць Дзень студэнта без асаблівага фанатызму.

←Беларусь объявила тендер на покупку вакцины против гриппа А/Н1N1