Новы дзень Мышанкі
Прадпрыемства спансіравала закуп тэхнікі, угнаенняў, жывёлы, дапамагло пабудаваць вытворчыя памяшканні. Клопаты не прапалі дарэмна: сёння 23 працэнты вытворчасці мяса ў раёне належаць менавіта “Палессе-Аграінвесту”.
Стаўку тут вырашылі зрабіць на развіццё свінагадоўлі. У вёсцы Мышанка пабудавалі комплекс для ўтрымання 6 тысяч галоў свіней. Да першай паловы зробленага далучылі другую — у Германіі закупілі племянных свінаматак і кныроў.
Комплекс абслугоўвае калектыў з 35 чалавек.
— Працаваць тут — адно задавальненне, — расказвае адна з даглядчыц. — Самі бачыце: умовы проста ідэальныя. Гэта не тыя старыя свінарнікі, дзе ўвесь дзень хадзіць даводзілася ў гумавых ботах. Цяпер наш абутак — тапачкі ды белы халат узамен ранейшага цёмна-сіняга, гледзячы на які і настрой прападаў...
Але галоўнае на гэтым сучасным, высокатэхналагічным аб’екце — канечне ж, найноўшыя тэхналогіі. Абсталяванне для ўтрымання пагалоўя — замежнае. Камп'ютары дапамагаюць угадаць малейшае жаданне жывёліны — калі яна хоча есці, піць, спаць альбо нешта яе непакоіць. Свінні ўтрымліваюцца ў свабодным выгульным рэжыме. Тып кармлення — сухі, з забеспячэннем рацыёну ўсімі мікраэлементамі. Не дзіва, што жывёліны хутка набіраюць вагу: за сем месяцаў парасё вырастае ў кабана вагой да 150 кілаграмаў.
З укараненнем найноўшых еўрапейскіх тэхналогій так званы чалавечы фактар зведзены да нуля. Тым не менш работнік застаецца работнікам: на ім уся адказнасць за выкананне неабходных тэхналагічных працэсаў. Лішняга ад яго ніхто не патрабуе, але ж і тое, што ён павінен зрабіць, — як кажуць, будзь ласкавы, забяспеч!
Матэрыяльны стымул працы пры гэтым стаіць на першым месцы. Штомесячна ўсе работнікі атрымліваюць мясныя пайкі — так запісана ў калектыўным дагаворы. Нецвярозы стан на працоўным месцы аднаго чалавека пазбаўляе прывілей увесь калектыў. Заробак работнікаў свінакомплексу — ад трох да чатырох мільёнаў рублёў. Якая вёска можна пахваліцца такімі заробкамі? Акрамя таго, гаспадарка забяспечвае работнікаў жыллём. Уладкавацца працаваць на комплекс няпроста — чарга распісана на гады ўперад. Але ж не менш адказна ўтрымацца на працы, таму калектыў тут — з працавітых і добрасумленных людзей.
Нядрэнна арганізавана і вытворчасць ялавічыны: сярэднясутачныя прывагі буйной рагатай жывёлы складаюць 1100 грамаў. Калісьці пра такія паказчыкі толькі марылі.
— Мы ўвялі штомесячнае прэміраванне жывёлаводаў згодна з паказчыкамі працы, — тлумачыць галоўны заатэхнік Ала Крышчук. — Дабіўся 1000 грамаў сярэднясутачнай прывагі — маеш 100 тысяч рублёў да асноўнага заробку, 900 грамаў — 90 тысяч.
Найлепшыя здабыткі ў працы ў даглядчыц Таццяны Марозька, Наталлі Логвінавай, Ірыны Трухановіч, Наталлі Пынзару, Таццяны Жукавец.
Па словах Алы Крышчук, ялавічына ў вытворчасці мяса займае толькі пятую частку, таму перавагу аддаюць свініне. Летась прыбытак ад яе рэалізацыі склаў 53,7 працэнта.
Олег ШВЕДОВ, «БН»